Stołówka
Jadłospis
Regulamin Stołówki
Jadłospis
Regulamin Stołówki
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
W SZKOLE PODSTAWOWEJ Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI NR 343 im. MATKI TERESY Z KALKUTY, zwanej dalej SZKOŁĄ, W WARSZAWIE
Podstawa prawna:
- 106-106a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (tj. Dz. U. z 2024 r. poz. 737 ze zm.);
- Statut Szkoły.
ORGANIZACJA STOŁÓWKI
- W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, Szkoła prowadzi stołówkę szkolną.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych na jej terenie przez podmiot zewnętrzny, wyłoniony w drodze konkursu.
- Do korzystania z posiłków uprawnieni są:
- a) uczniowie, których rodzice wnoszą opłaty indywidualne,
- b) uczniowie korzystający z różnych form dofinansowania,
- c) pracownicy zatrudnieni w Szkole,
po dokonaniu wcześniejszej opłaty.
- Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt, przerw w zajęciach szkolnych oraz innych dni wskazanych przez dyrektora, wynikających z organizacji pracy Szkoły.
- Żywienie obejmuje dwudaniowy obiad (zupa i drugie danie) oraz deser.
- Posiłki wydawane są według ustalonego przez Szkołę harmonogramu w godzinach 11.30 – 14.30. Uczniowie z oddziałów 1 – 3 spożywają posiłek w obecności nauczyciela lub wychowawcy świetlicy.
- W przypadku zorganizowanych przez Szkołę wyjść grupowych godziny wydawania posiłków ustalane są z intendentem.
- Podczas wydawania posiłków w stołówce przebywają wyłącznie osoby uprawnione.
- Dopuszcza się wydanie obiadu na wynos w sytuacji nieobecności ucznia lub pracownika.
ODPŁATNOŚĆ ZA POSIŁKI
- Korzystanie z posiłków szkolnych jest dobrowolne i odpłatne.
- Wysokość opłaty za posiłek określa dyrektor Szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
- Opłata wnoszonych przez rodziców, których dzieci korzystają z posiłku, dotyczy kosztów produktów wykorzystywanych do przygotowania posiłku. Pozostałą kwotę za posiłek reguluje organ prowadzący, przekazując środki podmiotowi zewnętrznemu, wyłonionemu w drodze konkursu.
- Pracownicy Szkoły, korzystający z posiłków, ponoszą pełne koszty, które uwzględniają:
- a) koszt produktów,
- b) pozostałe koszty.
- Opłaty za posiłki wnosi się z góry za następny miesiąc, w ostatnim tygodniu poprzedzającego go miesiąca.
- Brak opłaty w wyznaczonym terminie oznacza rezygnację z posiłków w danym miesiącu.
- W uzasadnionych przypadkach dyrektor Szkoły może na wniosek rodzica lub pracownika wyznaczyć inny niż określony w pkt. 14 termin wniesienia opłaty za korzystanie z posiłku w stołówce.
- Informacja o wysokości opłat jest umieszczana na stronie internetowej Szkoły (zakładka: stołówka) oraz w gablocie znajdującej się przy portierni Szkoły.
- Wpłaty dokonuje się elektronicznie za pośrednictwem aplikacji „Zamów posiłek”, dokonując przelewu na konto szkoły 50103015080000000550350009, wpisując w tytule imię i nazwisko ucznia, klasę do której uczęszcza oraz informację: „ pełny obiad”, „drugie danie” lub „sama zupa”, miesiąc za który wnoszona jest opłata.
- Po okazaniu intendentowi potwierdzenia wpłaty uczniowi zostaje wydana bezpłatnie karta obiadowa.
- Posiłek zostaje wydany po okazaniu karty obiadowej osobie wydającej obiad.
- Rodzic ucznia, którego dożywianie jest finansowane przez Szkołę lub inne podmioty, jest zobowiązany zgłosić się do intendenta po odbiór karty obiadowej.
- Rodzic ucznia, którzy zgubił kartę, obowiązany jest zgłosić ten fakt do intendenta w formie pisemnej.
- Za wydanie nowej karty należy uiścić opłatę w wysokości 10 zł, jako darowiznę, na konto 09 1030 1508 0000 0005 5035 0068
- W przypadku rezygnacji z posiłków kartę należy zwrócić intendentowi.
ODWOŁANIE POSIŁKÓW
- Rezygnację z posiłku należy zgłosić najpóźniej w danym dniu do godz. 8.00 na adres sp343@eduwarszawa.pl
- W przypadku nieobecności ucznia lub pracownika Szkoły uprawnionego do korzystania z posiłku w stołówce zwrotowi podlega wysokość opłaty za każdy dzień nieobecności.
- Wysokość zwrotu należy każdorazowo ustalić z intendentem.
- Opłata nie podlega zwrotowi w przypadku niezgłoszenia nieobecności lub zgłoszeniu po wskazanym terminie i czasie , o którym mowa w pkt 25.
- Całkowitą rezygnację z żywienia w Szkole należy zgłosić intendentowi z trzydniowym wyprzedzeniem. Zwrot ewentualnej nadpłaty nastąpi na podstawie pisemnego wniosku rodzica.
- W przypadku wycieczki szkolnej (planowanej nieobecności dziecka) rodzic zgłasza ten fakt intendentowi najpóźniej do godz. 9.00 dnia poprzedzającego wycieczkę na adres sp343@eduwarszawa.pl
- Rozliczenia i zwrot opłat za niewykorzystane posiłki dokonuje się do 30 dni od dnia zgłoszenia przez rodzica.
ZWOLNIENIA Z OPŁATY
- Dyrektor szkoły może zwolnić rodziców ucznia z całości lub z części opłat za korzystanie z posiłków, na ich wniosek w następujących sytuacjach:
a) w szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny,
b) w szczególnych przypadkach losowych. - Zwolnienia mogą zostać udzielone w sytuacji, gdy nie jest możliwe uzyskanie dofinansowania posiłków ze środków m. in. pomocy społecznej.
- Wnioski w sprawie zwolnienia z opłaty należy składać do pedagoga szkolnego.
- Oceny sytuacji materialnej i losowej dokonuje zespół powołany przez dyrektora szkoły, w skład którego wchodzą: pedagog szkolny oraz wychowawca klasy, w której uczy się uczeń.
ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE
- Uczniowie mają obowiązek przychodzenia na posiłki zgodnie z harmonogramem.
- Podczas wydawania posiłków zabrania się pobytu w stołówce uczniom, którzy nie spożywają obiadów.
- Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do pozostawienia okryć wierzchnich i plecaków poza pomieszczeniem. Do stołówki wchodzą wyłącznie w obuwiu szkolnym.
- W oczekiwaniu na wydanie posiłku, a także podczas jego spożywania obowiązuje zachowanie spokoju, kultury jedzenia i szacunku dla pracowników kuchni oraz wszystkich przebywających w stołówce.
- Niewłaściwe zachowanie uczniów może mieć wpływ na ocenę zachowania.
- Obiady wydawane są w okienku kuchennym. Po spożyciu posiłku naczynia i sztućce należy odnieść do okienka zmywalni.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w stołówce czuwają pracownicy stołówki oraz dyżurujący nauczyciele.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- Jadłospis tygodniowy wywieszany jest na tablicy przy portierni, a miesięczny na stronie internetowej Szkoły.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz normami żywieniowymi.
- Za czystość w pomieszczeniu stołówki odpowiadają pracownicy kuchni szkolnej.
- Niniejszy Regulamin oraz zmiany w nim wprowadzane podawane są do publicznej wiadomości w sposób przyjęty przez Szkołę.
Bardzo prosimy o korzystanie ze stołówki zgodnie z Harmonogramem 2024/2025